На Београдском сајму свечано је отворен 15. Сајам етно хране и пића, у Етно дворишту хале 3.

У пуној хали излагача и публике, а након уводне здравице, присутнима се обратио Андреја Младеновић, помоћник градоначелника Београда. Навео је да је ове године присутно преко 300 излагача, и да манифестација улива наду да се сви враћамо нормалном животу. Истакао је специфичност овог сајма, етно призвук и посебност којој смо сведоци већ петнаести пут. Такође, врло је битно да се малим произвођачима помогне и пружи подстицај, а то је пре свега улога регионалних комора. Сајам етно хране и пића је круна и сублимација те сарадње, како је истакао Младеновић.

Потом се присутнима обратио Милинко Величковић, секретар за привреду града Београда, наводећи да на штанду града Београда излаже преко 50 произвођача. Београд је град који има велику површину обрадивог земљишта и који ту предност апсолутно користи. Ове године из буџета града издвојено је 200 милиона динара за пројекте из области пољопривреде, са посебним акцентом на пчеларство, воћарство и органске производе.

Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић, истакао је да је Војводина издвојила велики буџет за помоћ привреди и туризму, те да ће покрајински секретаријат наставити да подржава и учествује на Сајму етно хране и пића.

Велимир Станојевић, државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде – сматра да је кључно настојање да што више малих произвођача хране и пића буде присутно на оваквој манифестацији. Сајам је најбоља прилика да се представе публици и пословним партнерима и направе контакте са купцима. Улога Министарства је двострука, учествује у промоцији и брендирању производа са географским пореклом и подстиче сегмент органске производње, а оно што ће у будућности узети маха је развој прерађивачког сектора.

Сајам етно хране и пића свечано је отворио Новица Тончев, министар за унапређење развоја недовољно развијених општина Републике Србије. Нагласио је колико је важан напредак недовољно развијених општина, као и њихов наступ на сајму. Потенцирао је карактеристике Србије као земље искреног гостопримства и фантастичне хране и пића, и истакао важност чувања аутентичне домаће кухиње и то у изворном облику. Етно производи су, по речима министра, попут личне карте Србије и најлепша порука из наше земље.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Сајам ће бити отворен од четвртка 25. новембра закључно са недељом 28. новембром, од 10 до 19 часова.

За пословне посетиоце улаз на манифестацију је бесплатан, уз попуњавање и оверавање регистрационог листа. За остале заинтересоване грађане улазница кошта 300 динара, за групне посете 200 динара. Цена паркинга је 150 динара по сату.

Новинари и представници медија на манифестацију могу ући уз важећу новинарску легитимацију коју ће показати на улазу у халу 3 Београдског сајма.

Београдски сајам ће, у складу са епидемиолошком ситуацијом везаном за КОВИД 19, предузети неопходне мере за заштиту здравља учесника и посетиоца.

Свечаност доделе признања награђенима биће у недељу, 28. новембра у 13 часова, такође у Етно дворишту.