На „Конференцији о међузадружној сарадњи земаља региона“, одржаној у оквиру 12. Међународног сајма етно хрене и пића, Милан Кркобабић, министар задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа у републичкој Влади, рекао је да ће Србија учинити све да задруге поново постану стожер села, а да производи сељака постану – роба.

– Задруге и различите врсте кооператива, уз трансфер технологија и знања, основ су за опстанак села у 21. веку, али и реална понуда младима код решавања дилеме – остати или отићи. Поред тога, Влада Републике Србије спремна је да, уз подршку еминентних стручњака Одбора за село САНУ, коначно да ветар у леђа задругарству на овим просторима, рекао је Кркобабић.

Конференцију је отворио председник Задружног савеза Србије Никола Михајловић, који је поздравио Михајла Аврамовића, праунука истоименог оснивача прве задруге давне 1894. године, а учествовали су и Милош Миловановић, представник Светског покрета за храну ФАО и Европске банке за обнову и развој, Хавијер Алварес, шеф Економског одсека Амбасаде Шпаније, представници Амбасаде Италије, Министарства пољопривреде, као и велики број представника задружних савеза земаља из окружења.