18. САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА

Од 5. до 8. децембра, на Београдском сајму, љубитељи добре хране и пића имаће прилику да уживају у јединственом споју традиције и аутентичности, на осамнаестом по реду Сајму етно хране и пића. Ова манифестација представља праву посластицу за сва чула, пружајући посетиоцима прилику да открију разноликост укуса и мириса које нуди богата кулинарска баштина нашег региона.

Представиће се више од 300 произвођача традиционалних прехрамбених производа, а мали произвођачи ће углавном наступити на збирним штандовима, у организацији Привредне коморе Србије и њених регионалних огранака, Задружног савеза Србије и Београда, градских управа и удружења.

У организацији Привредне коморе Србије наступиће произвођачи из Лесковца, Пожаревца, Зајечара, Ниша, Краљева, Крагујевца, Крушевца, Ужица, Ваљева, Панчева, Сремске Митровице и Београда.

У организацији локалне самоуправе наступају произвођачи из Београда, Младеновца, Жагубице, Кучева, Пирота, Богатића, Бабушнице, Зрењанина и Блаца.

Такође, на овогодишњем Сајму етно хране и пића представиће се Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, које је покровитељ манифестације, уз град Београд.

Наступ малих произвођача из недовољно развијених општина на овогодишњој манифестацији организује Кабинет министра без портфеља Новице Тончева, задуженог за унапређење развоја у овим општинама.

Пријатељ и партнер манифестације је Привредна комора Србије.

Циљ сајма је јасан и дефинисан годинама уназад а то је УТЕМЕЉЕЊЕ РОБНЕ МАРКЕ ЕТНО ПРОИЗВОДА.

Међународни карактер манифестацији даће учесници из Републике Српске, БиХ и Украјине..

Сајам је осмишљен као простор где се сусрећу произвођачи, мајстори кулинарства и истински љубитељи добре хране. Посетиоци ће истражити широк спектар традиционалних јела, аутентичних делиција и рафинираних пића, док ће се у исто време одржавати предавања о значају очувања и промоције локалне кулинарске баштине.

Ова манифестација оживљава укусе старих рецепата и традиционалних техника припреме

хране у атмосфери која слави разноликост и аутентичност нашег гастрономског наслеђа.

ЦИЉЕВИ САЈМА – УТЕМЕЉЕЊЕ РОБНЕ МАРКЕ ЕТНО ПРОИЗВОДА

Поред очувања и заштите рецептура и географског порекла, Сајам етно хране и пића треба да помогне произвођачима да своје високо квалитетне производе на прави начин изнесу на тржиште, промовишу и претворе их у робне марке.

Сајам етно хране и пића одиграо је значајну улогу у брендирању и промоцији лесковачког ајвара, качарског меда, хомољског меда, дуван-чварака, футошког купуса, пиротских пегланих кобасица, вурде, банице, вртке, различитих џемова, слатка, китнкеза, киселе зимнице, сувомеснатих специјалитета, млечних производа, сирева, меда, чајних мешавина, сушеног воћа, пекарских производа, вина, ракије.

Посебан аспект манифестације представља промоција органске хране, пића и воде као и опреме и амбалаже за производњу и чување таквих производа.

ПОСЕТИОЦИ САЈМА ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА

Сајам етно хране и пића има пословни и промотивни карактер. Намењен је пре свега дистрибутерима, добављачима хотела и трговинских ланаца, власницима ресторана, трговинских радњи или шефовима кухиња, професионалним гастрономима, купцима из иностранства и за те категорије посетилаца улаз на ову манифестацију је бесплатан.

НАГРАДЕ

Жири састављен од еминентних стручњака у препознавању најквалитетнијих производа оцениће експонате у више робних група и подгрупа и доделити дипломе и признања, а најбољем међу њима највише годишње признање – „САЈАМ ЕТНО ХРАНЕ И ПИЋА – РОБНА МАРКА ИЗ СРБИЈЕ 2024. ГОДИНЕ“.

СЕРВИСНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Сајам ће бити отворен од четвртка 05. децембра закључно са недељом, 08. децембром, од 10 до 19 часова.

Манифестација ће се одржати у хали 2 Београдског сајма, а радно време је од 10 до 19 часова. За пословне посетиоце улаз на манифестацију је бесплатан, уз попуњавање и оверавање регистрационог листа.

За остале заинтересоване грађане улазница кошта 500 динара, за групне посете 300 динара, а цена породичне улазнице је 800 рсд. Цена паркинга за аутомобиле је 200 динара по сату.

Новинари и представници медија на манифестацију могу ући уз важећу новинарску легитимацију коју ће показати на улазу у халу 2 Београдског сајма.

Додатне информације могу се наћи на сајтовима www.etnohip.rs и www.sajam.rs.